vipgayporn.org filesmonsterclub.net
Amit mi adni tudunk, az örökre megmarad.
 

Sátrak nélkül táborozunk!

Matematika Tehetségkutató Tábor

„A természet nagy könyve a matematika nyelvén íródott” (Galileo Galilei)                    

Iskolánk matematika munkaközössége kiemelt feladatának tekinti a matematikában tehetséges tanulók felkutatását és tehetséggondozását. Ezen feladatunk teljesítésére lehetőséget nyújt az, hogy iskolánkban emelt szintű matematikaképzés is folyik. Ezekbe az osztályokba olyan diákok jelentkezését várjuk, akik szívesen művelik a matematika nyelvét, használják a matematika eszközeit.  Ebbe a közösségbe keressük a logikusan, kreatívan gondolkodó általános iskolás diákokat, leendő „matekosainkat”. A tehetségek megismerésére, tehetségkutatásra kiváló lehetőség az iskolánk és a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete közös szervezésében évente megrendezésre kerülő nyári Matematika Tehetségkutató Tábor.

A program fő helyszíne a gimnázium épülete.  Ezt a nyári egy hét időtartamú táborunkat azonban nem csak a kifejezett tehetségeknek ajánljuk. Érdemes azoknak is jelentkezni, akik eddig nem tudtak a matematika területén kiemelkedő eredményt produkálni, vagy éppen eddig még nem a matematika volt a fő érdeklődési irányuk. Hiszen a foglalkozások játékos formában zajlanak, érdekes matematikai feladványokkal tarkítva. Az algebra, geometria és a gondolkodási módszerek témaköre, valamint matematika történeti érdekességek egyaránt terítékre kerülnek. A matematikai játékokon kívül tesztfeladatsorok és hosszabb kidolgozást, precizitást igénylő feladatok megoldását végezzük. A bizonyítást, indoklást váró feladatokkal az érvelés képességét is mélyítjük. Digitális technikák alkalmazásával a digitális kompetenciákat fejlesztjük.

 Itt bárki sikereket érhet el. Fontos célunk a matematika népszerűsítése, de a logikus gondolkodásmód fejlesztése eredményként mindenképpen megvalósul. Több diákunktól kaptunk olyan visszajelzést, mely szerint ez a matematikatábor volt az, amely felpezsdítette bennük a matematikus vénát.  Az itt begyakorolt gondolkodási technikák a természettudományok más területein is hasznosak. Hiszen nem lehet kémiai, fizikai, biológiai számításokat, következtetéseket megfelelő matematikai ismeretek nélkül elvégezni. A természet megismerésének nélkülözhetetlen eszköze a matematika.

A tábor immár negyedszázados múlttal rendelkezik, melyre minden év augusztusában várjuk a környékbeli általános iskolákból érkező, matematika iránt érdeklődő 7. és 8. osztályos tanulókat. A résztvevő diákok száma általában 25-30 fő körül alakul.

A tábor öt napon keresztül reggeltől kora délutánig, természetesen szünetek közbeiktatásával, közös ebéddel zajlik. Ebből négy napon napi öt matematika órát tartunk, melyek kötetlenül, mindig vidám hangulatban telnek. A tábort vezető pedagógusok játékosan, élményszerűen oktatnak. A foglalkozások alatt és a szünetekben mindeközben a környékbeli diákok között jó barátságok szövődnek. Az utolsó, ötödik napon pedig egy záródolgozat megírására kerül sor. A feladatsort a tábor tematikája alapján állítjuk össze. A foglalkozások időtartamán kívül a dolgozatok javítása során is figyeljük a tanulók matematikai, kreatív gondolkodását. A tehetségeket így módunkban áll kiszűrni, azokat beazonosítani. Az ügyes és kiemelkedő tanulókat már innentől figyelemmel kísérjük. Ezt könnyen meg is tehetjük, hiszen ezekkel a gyerekekkel szinte teljes létszámban találkozunk egy év múlva, mert iskolánkat választják további tanulásuk színhelyéül.

A dolgozatok javítására még aznap sor kerül. Az ünnepélyes eredményhirdetést a korábbi években Dombrádon, a Tisza partján, igen szép körülmények között tartottuk. Ez nagyon izgalmas a tanulók számára, hiszen a legjobb eredményt elérők itt jutalmakat kapnak. A szervezők a jutalmak mellett mindig értékes programokkal is kedveskednek a diákoknak ezen a napon.  Érdekes kísérleti bemutatók, sportversenyek, íjászat, gólyalábasok bemutatója, valamint színjátszók szórakoztatták az utóbbi néhány alkalommal a tábor résztvevőit.

Izgalmas az eredményekre várakozás

Tanulás, ismerkedés, szórakozás, a középiskola levegőjének megismerése szempontjából tehát egyaránt hasznos egy hetet ajánlunk a környék általános iskolás diákjainak. Munkaközösségünk minden matematika szakos tanárával együtt szeretettel várjuk évente a leendő matekosainkat ebbe a táborba, akik a jövő tudósai, mérnökei, közgazdászai lesznek. Reméljük, hogy a természet nagy könyvének olvasásához segítséggel szolgálhatunk.

Loading