Amit mi adni tudunk, az örökre megmarad.
 

Negyven éve történt – Besis az űrben

A végzős gimnazista Farkas Bertalan tablója

Egy iskola számára nincs annál nagyobb büszkeség, mint amikor egy tanítványa országos ismertségre, elismertségre tesz szert. Nos, a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium fennállásának már csaknem 110 éve alatt mindig bővelkedett ilyen sikerekben, azonban a neves tanítványok közül kétségkívül Farkas Bertalan tett szert a legmagasabb elismertségre, és ez a magasság most nem csak képletesen értendő. Farkas Bertalan űrhajója negyven évvel ezelőtt emelkedett a magasba, hogy aztán egy egész ország ünnepelje a hihetetlen emberi teljesítményét.

Berci emberi nagyságát az is jelzi, hogy ünnepelt hősként sem felejtette el honnan indult. Szülőfalujának, iskolájának ma is rendszeres látogatója, személyes kapcsolatainak ápolója. A gimnáziumba érkezése mindig ünnep a közösség számára. Az évfordulós események állandó szereplője, elsőként lett tagja az ún. Bessenyei Akadémiának, melynek keretén belül a volt tanítványok előadások formájában számolnak be a jelenlegi tanítványoknak az életútjukról, így adva át élettapasztalataikat a következő generáció számára. Az ő közbenjárása révén készülhetett el Bessenyei György, az iskola névadójának szobra, mely az iskola parkjában áll.

  Az intézményben külön vitrin őrzi az űrutazás és Berci teljesítményének emlékét. Ennek legféltettebb darabja az iskoláról készült fénykép, melyet Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov 1980. május 31-én az űrben dedikált. De értékes az a kép is, mely abból az alkalomból készült, amikor a repülés 25. évfordulója alkalmából Farkas Bertalan az űrhajós társaival együtt látogatta meg az iskolát. Feltehetően Guinness rekord az esemény, mert egyszerre, egy időben ennyi űrhajós egy iskolában még nem járt. 

Sajnos a veszélyhelyzet megakadályozta a 40 éves évforduló megünneplését. Az iskola ezért a közösségi médiában 2020. május 26-án egy iskolai vonatkozású fényképgalériával állított emléket az eseménynek: https://www.facebook.com/kisvardaibessenyei

Iskolánk fotója, melyet Valerij Kubaszov és Farkas Bertalan a világűrben írt alá
Az aulában elhelyezett vitrin részlete
Ajándék az iskolának: Farkas Bertalan az európai űrhajósok között

Összes megtekintés 1,123 , Napi megtekintés 2