vipgayporn.org filesmonsterclub.net
Amit mi adni tudunk, az örökre megmarad.
 

Léleknyugtató közösségi élmény – főzés

„…a főzésnek számos, bizonyítottan jótékony hatása van: egy
csipet tudatossággal és egy adag kreativitással ez az alapesetben
nyűgnek számító feladat igazi léleknyugtató kikapcsolódást,
testi-lelki felfrissülést hozhat a monoton hétköznapokba.
Nem csoda, hogy sok helyen terápiaként is alkalmazzák.”
(Elen Kanner)

Nem emlékezünk már rá, hogy mikor, de iskolánkban valamikor réges-régen egyszer csak iskolai programmá, jelentős eseménnyé és persze közösségi élménnyé vált az osztályok közötti főzőverseny. Az udvar adottságai, a tűzrakásra alkalmas terület az árnyat adó platánfákkal kétségkívül kiváló körülményeket biztosított és biztosít ma is egy ilyen program lebonyolítására. Az esemény valamikor önálló időpontban, valamikor a diáknapok programjához szorosan illeszkedő módon tölti be iskolánkban a közösségformáló, a kemény munka feszültségét lazító szerepét. Egy ilyen feladatra tervezni, készülni, sőt tanulni kell. Fontos szerepe van abban, hogy felismerjük: A praktikus ismeretek bizonyos helyzetekben sokszor többet érnek a tantárgyi ismeretektől, viszont a gondolkodási képesség, a kreativitás ebben a tekintetben sem nélkülözhető.

Ilyen programot a nemzeti ünnepekhez kapcsolódóan szervez a város is. Meglévő tapasztalataink alapján, az élményszerzés igényével iskolánk vezetése elhatározta, hogy elindul a 2019. május 1-jén szervezett városi főzőversenyen. Természetesen magasra helyeztük a mércét. Olyan ételt szerettünk volna alkotni, amilyet keveset látott és persze kóstolt Kisvárda közössége. Így esett a választás az amerikai barbecue típusú ételre, mivel egy fatüzelésű offset smoker is rendelkezésünkre állt. A nyersanyag beszerzés nem kis utánajárást igényelt, de végül az ohiói marha oldalas és az ausztrál marhaszegy beszerzése is sikerült. Az izgalom, az ötletelés a tőfokára hágott. Logót terveztünk, pólót és zászlót gyártattunk, sátrat és asztalokat szereztünk, fát hasogattunk, a terítést minden apró részletét is megterveztük. A karbantartók, portások, az irodán dolgozók, a vezetés, a nevelőtestület sok tagja – mindenki részt vett a megvalósításban.

Tekintettel a feladat milyenségére, hajnali négykor mi érkeztünk elsőként a majális helyszínére. Két óra múlva már a stabilizált 110 celsius fokú rácshőmérsékleten szépen dolgozott a füstölőnk. Ezt a BBQ-csapatunk szalonnás tojás-reggelivel ünnepelte meg, miközben az „ellenfeleink” még csak szállingóztak a helyszínre. A szakavatott zsűri elismeréssel illette a projektünk eredményét. A marh oldalas és szegy a felszolgált körettel és desszertekkel azóta is felemlegetett gasztronómiai élmény azok számára, akik kóstolhatták. Az eredmény? A mi csapatunk nyerte el az I. Kisvárdai Gasztro-díjat, mely azóta is a folyosónk vitrinét díszíti, nap mint nap emlékeztetve minket a felejthetetlen napra. 

Loading